(Logo)

 

University of Southern Denmark - Syddansk Universitet

Syddansk Universitet

Digitalt atlas over kulturmiljøer i Danmark

Ansøgningstekst

Landskabet er i opbrud. Med ændrede ejerskabs- og produktionsstrukturer i landdistrikterne, med motorveje, helt til Hirtshals, og med villakvarterernes fremmarch, har det danske landskab været genstand for en gennemgribende forandring gennem de seneste ca. 40 år. Sammen med denne generelle strukturudvikling har vi dertil valgt at lave naturgenopretninger, ændre på åløb og rejse nye skove.

Alt dette er tegn i landskabet på, at vi er blevet rigere. Vi har råd til motorveje, og til at tage jord ud af omdrift for andre formål end mad på bordet. Men det betyder indlysende nok, at vi bliver fattigere på fortid i landskabet. Tegnene på de mennesker som var her før os forsvinder, og dermed reduceres både oplevelsesværdien og de forskningsmæssige muligheder i landskabet. Dette er baggrunden for kulturmiljøbegrebet, og for de udpegninger, der foretages af museer, amter og styrelser.

Det er samtidig indlysende, at disse administrative tiltag må forankres i en grundvidenskabelig basis. Vi har brug for at udvikle og styrke det metodiske og forståelsesmæssige apparat, der anvendes i det forskningsmæssige arbejde med kulturmiljøer, især med henblik på at optimere og udløse det potentiale, der ligger i brugen af IT inden for dette felt.

Dette videnskabelige behov ses tydeligt i den form, arbejdet med kulturmiljøer har antaget. De nuværende udpegninger hviler på et meget spinkelt grundlag, som ikke bygger på en systematisk vurdering af kulturhistoriske bevaringsværdier, som kun gør meget sporadisk brug af IT, og som i mange tilfælde ikke specielt fokuserer på kulturhistoriske værdier, men i stedet på områder med biologiske eller landskabelige interesser. Naturen kom til at fylde meget i kulturmiljøerne, og nødvendigheden af en videnskabelig konsolidering af feltet, på humanistiske præmisser, står derfor klart.

Projektoplæg
Formålet med dette projekt er derfor:
· At udvikle metoder til beskrivelse, bearbejdning og forvaltning af historien i landskabet.
· At udvikle digitale kort og nye GIS-redskaber, og stille dem til rådighed via nettet.
· At udvikle grundlaget for en database til internettet, som gennemgår kulturmiljøet på et videnskabeligt grundlag, og som anviser metoder til udpegninger af særligt værdifulde kulturmiljøer.
· At samle en gruppe af ældre studerende og yngre kandidater og forskere omkring brug af GIS i den kulturhistoriske landskabsanalyse.

Projektet vil kunne imødekomme behov ikke bare hos de forskningsenheder og forvaltninger, som arbejder med kulturmiljø, eller hos den almindeligt interesserede bruger, men har til formål at styrke den grundlæggende videns- og kompetenceudvikling inden for det kulturhistoriske arbejde med landskabet.

Her anser vi det for afgørende, at den ekspertise i GIS, der ligger på Syddansk Universitet, udnyttes og styrkes yderligere. I centeret Foranderlige Landskaber, ledet af Per Grau Møller, Kartografisk Dokumentationscenter, arbejdedes der tæt med metodeudvikling i forbindelse med det historiske landskabs forvaltning. Endvidere har Kartografisk Dokumentationscenter været en central medspiller i udviklingen af kulturmiljøbegrebet, ligesom Masteruddannelsen i Kulturhistorisk Informatik har brugen af IT i landskabsanalysen som en central komponent.

GIS
Centralt i dette projekt er dermed de Geografiske Informationssystemer (GIS). Med GIS har vi et redskab, der kan samle geografisk relaterede oplysninger. Det er et centralt redskab i såvel forvaltningen som landskabsforskningen, og er samtidig stærkt i formidlingen af viden, idet resultatet foreligger visuelt, i form af kort.

Det er muligt at lægge GIS-kort direkte på nettet. Men samtidig må vi tilføje, at det ikke er nogen løsning blot at lægge nogle kort på nettet. Problemet med de netbaserede brugerflader er, at de ikke kan anvendes af hverken forskere eller forvaltere. Produktet er et billede på et skærm, mens professionelt arbejdende har brug for at kunne hente selve data, og integrere dem i egne systemer. Disse brugerflader er altså kun en begrænset del af løsningen, og kan ikke være et forskningsmæssigt mål i sig selv - selv om de umiddelbart ser grafisk tillokkende ud.

I forbindelse med udviklingsarbejdet til denne ansøgning er der lavet en prototype til en brugerflade for projektet. Vi skal understrege at det er en prototype, og at der ikke er database- eller GIS-funktioner indlagt, men oplægget kan ses på http://websrv5.sdu.dk/ejstrud/kultur.

Væsentligere er det dog, at der endnu er et stort uudnyttet potentiale i GIS. Det bliver primært brugt som et redskab til registrering af geografiske data. Men dertil er der store analytiske muligheder, som det er nødvendigt at udvikle yderligere, hvis vi skal udløse det potentiale, som ligger i denne teknologi.

Databaser
Et andet væsentligt felt er databaserne. Det er ikke ganske forkert at sige, at når der ses bort fra de indlysende tekniske aspekter, så er udviklingen af databasestrukturer i høj grad et humanvidenskabeligt projekt. Det er arbejde, der handler om formalisering og strukturering af sproglige begreber; Om at opbevare viden i et format, så jeg meningsfuldt kan afsende, og du meningsfuldt kan modtage den; Om at tilgængeliggøre og aggregere såvel bløde som hårde data på en meningsfuld måde, og potentielt i meget store mængder. Her er kort sagt et stykke arbejde, som ikke bør overlades til ingeniører, men som potentielt kunne være et meget stærkt kort i den humanistiske (ud)dannelse.

Udviklingen af kulturhistoriske databaser er derfor en øvelse i typologisk og begrebsligt at beskrive en forskningsmæssig verden på metaniveau. Og det er samtidig indlysende, måske især ved praktisk erfaring, at det ikke kan gøres, uden at man samtidig må overveje hvordan denne beskrivelse påvirker vores adgang til og arbejde med kulturhistorien.

Projektområde
Som projektområde vælges Vendsyssel. Dette område er velafgrænset, og danner med sine 95 sogne en realistisk ramme for arbejdet: Netop i forbindelse med kulturmiljøudpegningerne må de enkelte udpegninger ses i en større geografisk ramme, og dette område balancerer mellem hensynet om ikke at have et tilstrækkeligt stort område, uden at gabe over et urealistisk areal.

En stor fordel er også, at netop dette område satser på IT-løsninger, i projektet Det digitale Nordjylland, og væsentlige erfaringer er allerede indhøstet f.eks,. gennem Nordjyllands Kulturhistoriske Søgebase www.noks.dk og Nordjyllandsbasen på http://nobis.njl.dk/is/WDLB/welcome.asp. Det må forventes, at der kan skabes en betydelig synergieffekt til disse projekter.

Projektfaser
Indsamling af data
Flaskehalsen i projekter af denne type er digitaliseringen af data. Vi samler en gruppe på 8-10 ældre studerende, og 2 yngre kandidater, der kan varetage det praktiske arbejde.

Erfaringen har vist, at noget af det bedste kildemateriale til det historiske landskab er Original 1 kortene. Dette er meget detaljerede kort, og informationsindholdet i dette materiale er så stort, og har så mange anvendelsesmuligheder, at det er en god investering, især fordi dette materiale efterfølgende vil ligge til fri download.

Som en del af forstudierne til denne ansøgning er Videnskabernes Selskabs kort (o. 1790) allerede digitaliseret, sammen med K.E. Frandsens kort fra Danmarks Administrative Inddeling. Dertil er der arbejdet med rekonstruktioner af det tidligmiddelalderlige landskab, og disse resultater vil blive lagt ud på nettet. Vi har således allerede et godt grundlag til at vurdere landskabets tidlige historiske udvikling, og må digitalisere et kortlag fra det industrialiserede agrarlandskabs periode, hvor jernbaner, andelsmejerier og andre bebyggelser er formativt for landskabets udvikling. Kort i 1:40.000 fra et tidspunkt mellem 1930-1960 vil være en udmærket kilde, og er ret hurtige at digitalisere.

Dertil må vi have en systematisk beskrivelse og gennemgang af landskabets historiske indhold. Dette vil ske på baggrund af eksisterende kilder, og arbejdes forventes at tage ca. 3 dage pr. sogn.

Disse oplysninger vil blive samlet på en hjemmeside, styret af en database og med en GIS baseret brugerflade, hvor man umiddelbart kan se kortene. Databasen opsættes af SDU, mens kontakten mellem GIS og hjemmesiden må laves ved specialisthjælp.

Forskning
Allerede gennem fremlæggelse af registreringerne har vi nået et vigtigt skridt i synliggørelsen af kulturhistorien i landskabet. Dertil danner de digitale kort grundlag for følgende forskningsmæssige mål:

Indikative modeller (BE)
De indikative modeller har vist sig som et væsentligt redskab til at synliggøre det usynlige kulturlandskab, i form af arkæologiske fund. Den grundlæggende metode er allerede udviklet på et østjysk materiale, men det er væsentligt at disse metoder afprøves i andre regioner også. Dette arbejdes gennemføres for oldtiden til og med ældre middelalder, og resultatet lægges på hjemmesiden.

Udvikling af GIS-redskaber (BE, NCN)
MapInfo er blevet en standard i museumsverdenen, og er det mest udbredte i amterne. Skønt dette er et brugervenligt program, kan det være vanskeligt at komme i gang med. Vi har allerede god respons på udvikling af kulturhistoriske udvidelsesprogrammer, hvor vi samler analyser i en enkel dialogboks, der åbner sig inde i MapInfo. I støbeskeen er allerede et program til multivariat clusteranalyse, og et program til kildekritisk analyse af det museale arbejde. Det er muligt på samme måde at pakke andre avancerede analyser ind i en brugervenlig form, og det er et væsentligt mål at programmere disse redskaber.

Udvikling af kriterier for kulturmiljøet (PGM/MS)
Formålet med registreringen af data ovenfor er at udpege det samlede historiske indhold: Før vi ved, hvad der er i landskabet, er det vanskeligt at udpege og beskytte det, som er repræsentativt, sjældent eller i det hele taget bevaringsværdigt. Det er derfor afgørende, at der ligger en forskningsindsats omkring at udvikle kriterier for hvad der skal registreres, hvordan det bedst registreres, og hvilke dele af landskabet, der er bevaringsværdige. Ligeså vil der arbejdes med regionalisering af landskabet ud fra forskellige kriterier. Dette foregår inden for rammerne af den etablerede database og med MapInfo.

De ovenfor nævnte forskningsmål produceres primært i forbindelse med forskningstid på Syddansk Universitet. Der søges ikke frikøb for ansøgere fra SDU, fordi vores undervisning i hhv. lokalhistorie, digital historie og på masteruddannelsen i Kulturhistorisk Informatik er så nært forbundet med dette projekt, at de to aktiviteter skal indgå i tæt synergi med hinanden.

Storskalaforandringer i landskabsmønstre (NCN)
Projekterne ovenfor bygger i høj grad på vektorbaseret GIS. Et analytisk stærkere redskab er raster GIS, hvis anvendelse i kulturhistorisk analyse endnu mangler at udvikles. I forlængelse af arbejde gennemført ved Joint Research Centre, Italien, gennemfører Niels Christian Nielsen et projekt, der fokuserer på analyse af storskalaændringer i landskabsmønsteret, især med henblik på udvikling af metoder i håndtering af skovrejsningen, under anvendelse af metoder fra landskabsøkologi og rasteranalyse. Dette projekt laves som et kandidatstipendium og munder ud i en ph.d. afhandling i samarbejde med Lancaster University.

Tidsplan
Projektet igangsættes i foråret 2003, hvor de grundlæggende registreringer gennemføres, først i et pilotprojekt til at sikre, at databasen er robust nok til at registrere - og genfinde - lokaliteter, og herefter ved en gradvis opskalering til en hel studentergruppe o. maj 2003. Den grundlæggende registrering, og dermed databasen på nettet, er afsluttet med udgangen af 2003, mens digitaliseringsarbejdet, og arbejdet med at lægge kortene på nettet, vil strække sig ind i april-maj 2004. De forskningsmæssige resultater ligger på hjemmesiden ikke senere end 6 mdr. efter afslutningen af digitaliseringsarbejdet. Projektet, og dermed hjemmesiden, er fuldt udbygget med data, GIS-redskaber, baggrundspapirer og executive summaries ikke senere end udgangen af 2004.

Samlet antal typeenheder: 11.995.

Litteraturhenvisninger:

Rene S. Christensen m.fl.: Kulturmiljøer i Skam herred 1000-2000 - en totalregistering, Kartografisk Dokumentationscenter Syddansk Universitet 1999.
Rene S. Christensen m.fl.: Kulturmiljøer i Skam herred II -udvælgelse og afgrænsning, Kartografisk Dokumentationscenter Syddansk Universitet 2000.
Bo Ejstrud: Med arkæologiske midler. Teori, metoder og praksis i anvendelsen af indikative modeller i dansk arkæologi. 2001. Upubl. ph.d. afhandling. Århus Universitet
Per Grau Møller et al. (red.): Foranderlige Landskaber. Integration af natur og kultur i forvaltning og forskning, Syddansk Universitetsforlag, 2002.
Per Grau Møller: Kulturmiljøregistrering, Fortid og Nutid 2001, 1 s. 3-22.
Per Grau Møller: Det moderne landbrug og kulturmiljøet, Bol og By, 2001,2, 2002, s. 41-82.
Per Grau Møller: Det historiske kulturmiljø - i praksis, Miljøforskning, nr. 50 2002, s. 22-26.
Opbygning af viden på kulturmiljøområdet, Forskningsministeriet 1997

www.dkconline.dk
www.gis.nja.dk

 


Syddansk Universitet - Esbjerg; Niels Bohrsvej 9-10; DK-6700 Esbjerg; Tlf: 6550 1000
Bo Ejstrud